Wat is het rendement van zonnepanelen?

 

De efficiëntie van zonnepanelen bedraagt gemiddeld tussen 15 en 22% van het zonlicht. Dit is de hoeveelheid zonlicht die het paneel weet om te zetten in elektriciteit. Stel dat u een installatie heeft van 200 Wattpiek (Wp) en de zon straalt erop met een vermogen van 1000 Wp, dan bedraagt het vermogen 200/1000 of 20%.

Het rendement van uw zonne-installatie hangt zo wezenlijk samen met het vermogen van uw panelen — maar dat vermogen is wel een complexe zaak. In absolute termen is het gelijk aan het zogeheten piekvermogen van de zonnecellen (fotovoltaïsche cellen). Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en duidt aan hoeveel zonne-energie een zonnecel kan omzetten in elektriciteit. Hoe hoger het vermogen van de panelen, hoe hoger het rendement. In de krachtigste installaties spreekt men dan ook van hoog rendement zonnepanelen. Zo’n panelen kunnen meer elektriciteit produceren op een kleinere oppervlakte. Met andere woorden: hoe lager het vermogen van de panelen, hoe meer zonnepanelen u moet installeren voor eenzelfde rendement

Zonnepanelen Dakpannen

Gratis schouwing

Bent u benieuwd hoeveel rendement u kunt behalen dankzij uw Zongeschikt zonnesysteem met glas-op-glas zonnepanelen van Meyer Burger, Sonnenstromfabrik of Denim ? Vraag dan direct online uw eigen technische schouwing aan. Onze experts komen graag ter plaatse wanneer het u past. Ze maken een gedetailleerde audit van uw situatie en omgeving en leveren professioneel advies. 

Achteraf krijgt u een heldere offerte op maat van uw project, inclusief persoonlijk rendementsplan. Geheel gratis. Geheel vrijblijvend. 

Wij installeren binnen 4 weken na opdracht. Vul de onderstaande vrijblijvende schouwformulier in voor een schouwing aan huis voor een rendementplan en offerte op maat. 

Schouwaanvraagformulier

"*" indicates required fields

Solaredge monitoring app voorbeeld

Het vermogen van zonnepanelen is echter niet constant. Hoeveel energie de zonnecellen kunnen verwerken hangt niet alleen af van de cellen zelf, maar ook van de zonnestralen die de cellen weten te bereiken. Simpel gezegd: hoe meer zon er schijnt, hoe meer de zonnecellen opbrengen. In de lage landen zijn er jaarlijks bijvoorbeeld tussen 850 en 900 uren waarop de zon optimaal schijnt voor zonne-installaties. Enkel tijdens deze uren kunnen zonnepanelen hun piekvermogen benutten. Omdat deze zonuren zo belangrijk zijn voor het rendement van uw zonnesysteem drukt men het vermogen van zonnepanelen  uiteindelijk niet uit in wattpiek, maar in kilowattuur (kWh).

Externe rendementsinvloeden

Hoewel zonuren cruciaal zijn, zal het ook meteen duidelijk zijn dat de zon niet de enige externe factor is die het vermogen (en dus het rendement) van een zonne-installatie beïnvloedt. Bovendien kan het samenspel van verschillende factoren soms verrassende gevolgen hebben. Zo is meer zon bijvoorbeeld niet altijd beter voor uw installatie, aangezien panelen ook minder goed presteren eens de temperatuur te hoog stijgt. Ideaal is 25 graden Celsius. Dan hebben zonnecellen wat men noemt een ideale geleidingscapaciteit. Lagere temperaturen tasten deze capaciteit minder aan dan hogere temperaturen. Niet alle zonuren wekken dus even optimaal elektriciteit op.

Zongeschikt Formulier-Invullen-Icoon
Zonnepanelen Benodigdheden

Alle externe rendementsfactoren hangen evenwel samen met de impact van de zon op uw installatie. Zo bepaalt de locatie het aantal zonuren; en zullen zonnepanelen geplaatst in het westen van een land relatief meer opbrengen dan dezelfde panelen geplaatst in het oosten of het centrum. In het westen is de zogeheten zon-instraling namelijk groter. Soortgelijk leveren zuidelijk georiënteerde panelen meer op dan niet-zuidelijk georiënteerde panelen. Zuidelijke tussenwindrichtingen kunnen tot 10% minder opbrengen, terwijl oostelijke en westelijke oriëntaties gemiddeld 20% minder opbrengen.

 

Zo komen we meteen ook bij een laatste, maar cruciale externe factor: de plaatsing van uw panelen. Een slimme plaatsing kan bijvoorbeeld zorgen voor een natuurlijke windkoeling, die uw panelen ook op warmere dagen beter doet renderen. Of men kan schaduwen (die de directe lichtinval belemmeren) maximaal vermijden. Qua rendement bepaalt u hier bovenal de juiste hellingshoek van de panelen. Een maximale opbrengst wordt bereikt met een hoek tussen 30 en 40 graden — waarbij de meeste schuine daken in een hoek van 35 graden afhellen. Afwijkende hellingshoeken verminderen de opbrengst met gemiddeld 10%.

Het rendement van uw zonnepanelen

Wat dit allemaal concreet betekent voor uw zonnesysteem hangt helemaal af van uw specifieke situatie. Daarom starten we bij Zongeschikt altijd met een professionele schouwing van uw woning. Deze schouwing is geheel gratis en vrijblijvend. Achteraf krijgt u niet alleen een volledige en transparante offerte voor de werken, maar ook een persoonlijk rendementsverslag. Zonder ergens aan vast te zitten, weet u zo precies waar u aan toe bent: hoeveel uw zonnesysteem rendeert, wat de terugverdientijd is van uw investering, en vanaf wanneer er winst wordt gemaakt. 

Zonnepaneel Systeem

Met een Zongeschikte schouwing hebt u dus niets te verliezen. Hieronder lichten we daarom graag toe wat onze schouwing inhoudt. We belichten achtereenvolgens de meterkast (1), de omvormer (2), de bekabeling (3), het daktype (4), en de omgeving (5).

Micro Zonne Meterkast

1. Is uw meterkast Zongeschikt?

Er zijn 2 mogelijkheden: u hebt een stoppenkast of een groepenkast. Afhankelijk van het kasttype bepalen we de benodigde werkzaamheden om uw meterkast klaar te maken voor uw installatie. We zorgen ervoor dat uw zonnesysteem optimaal werkt en tegemoetkomt aan alle geldende voorschriften.

2. Waar komt de omvormer?

De locatie van de omvormer beïnvloedt uw rendement. Is het er te warm of circuleert er te weinig lucht, dan zal uw systeem minder goed werken en gaat de omvormer zelf sneller stuk. Daarom gaan we altijd op zoek naar het juiste compromis tussen uw wensen en het plaatsingsadvies van de schouwer.

Micro Omvormer Zonnepanelen
Zonne Paneel Kabel

3. Hoe lopen de kabels?

In een ideale wereld lopen de kabels tussen omvormer en meterkast in een loze leiding. Blijkt dat onmogelijk, dan zoeken we samen met u naar het beste alternatief voor een efficiënte en nette (onzichtbare) bekabeling. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een uv-bestendige mantelbuis, die we achter dakgoten en regenpijpen naar de kast leiden.

4. Welk daktype heeft u?

Bij Zongeschikt plaatsen we uw panelen op eender welk daktype — een service die u vrijwel nergens anders vindt. Hiervoor bestuderen we tijdens de schouwing grondig welke invloed het daktype heeft op de plaatsingsmogelijkheden. Zo zijn er geen verrassingen eens u voor onze offerte kiest. Onze installateurs kunnen meteen aan de slag, ongeacht daktype, hellingshoek of obstakels.

Zon Zonnepanelen
plat dak zonnepanelen

5. Wat brengt de omgeving?

Een laatste onderdeel van onze schouwing is het omgevingsonderzoek. Waar schijnt de zon? Waar vallen de schaduwen? Zijn er obstakels? Aan de hand van deze controle bepalen we de juiste plek voor uw installatie. We houden daarbij niet alleen rekeningen met uw rendement, maar ook met uw veiligheid en die van omgeving en installateurs. Alle materiaaleisen worden meteen in kaart gebracht, zodat de werken gegarandeerd vlekkeloos verlopen.

Bent u klaar voor een Zongeschikte installatie?

Aarzel dan niet om ons te contacteren voor een schouwing. Wij leveren professioneel, volledig en vrijblijvend advies, inclusief sluitende offerte en persoonlijk rendementsverslag. Hebt u nog vragen? Laat het ons gerust weten of neem een kijkje in onze ruime kennisbank. Wij begrijpen als geen ander dat uw investering in zonnepanelen niet over een nacht ijs gaat. De juiste informatie is belangrijk. Daarom zorgden wij ervoor dat u ze bij Zongeschikt kunt vinden — gratis en vrijblijvend.

Schouwaanvraagformulier

"*" indicates required fields

Een kennisbank met alles wat u moet weten over zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een investering in uw toekomst. Daarbij gaat u natuurlijk niet over één nacht ijs, maar wilt u – voldoende geïnformeerd – zeker weten dat u de juiste keuze maakt.

Dat snappen we. Daarom stelden we deze uitgebreide kennisbank voor u samen. Hier vindt u alle broodnodige informatie over zonnepanelen. Toch geen antwoord op uw vraag kunnen vinden? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Zonnepanelen voor op platte daken

Brochures

De belangrijkste en meest praktische informatie verzamelden we in handige pdf-brochures, die u eenvoudig kunt downloaden via onze site. De brochures bespreken onze zonnepanelen en procedures voor schouwing, installatie en veiligheid in detail. U kunt ze uitprinten en rustig nalezen. U kunt ze delen en bespreken met uw partner(s)

Zonnepanelengids

Zonnepanelengids

Schouwing

Schouwing brochure

Veiligeheid brochure

Veiligheid brochure

Installatie brochure

Installatie brochure
..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......