Hoe moet u zonnepanelen schoonmaken?

Om uw zonnesysteem optimaal te laten renderen, raden wij bij Zongeschikt periodiek onderhoud aan. De regelmaat waarmee dat moet gebeuren verschilt al naargelang uw situatie. Gemiddeld kunt u echter volstaan met een jaarlijkse of halfjaarlijkse onderhoudsbeurt. U kunt het vergelijken met het onderhoud van een auto; het is alleen stukken goedkoper en onaangename verrassingen blijven meestal uit. Hieronder leggen we uit hoe dat zit en hoe u zonnepanelen schoonmaken moet.

Wat maakt zonnepanelen vuil?

The usual suspects voor het bevuilen van zonnepanelen zijn groene aanslag, algen, stof, vogelpoep en viezigheid veroorzaakt door vallende takken of bladeren (modder). Tegen het merendeel van deze bevuilingen wordt het zonnepaneel beschermd door een coating op de buitenpanelen. Deze beschermlaag verhindert krassen en stoot veel vuil af. Vuilresten die toch achterblijven, worden door deze laag verhard, waardoor ze soepeler van het paneel afglijden. Regenval is hierbij de natuurlijke poetsdienst. Daarbij is het misschien nog het meest opletten voor vogelpoep. Wanneer regenbuien hier geen soelaas brengen, en de vogelpoep aan het paneel blijft kleven, kan dit de coating aantasten met doffe plekken tot gevolg.

Gratis schouwing

Bent u benieuwd hoeveel rendement u kunt behalen dankzij uw Zongeschikt zonnesysteem met glas-op-glas zonnepanelen van Meyer Burger, Sonnenstromfabrik of Denim ? Vraag dan direct online uw eigen technische schouwing aan. Onze experts komen graag ter plaatse wanneer het u past. Ze maken een gedetailleerde audit van uw situatie en omgeving en leveren professioneel advies. 

Achteraf krijgt u een heldere offerte op maat van uw project, inclusief persoonlijk rendementsplan. Geheel gratis. Geheel vrijblijvend. 

Zijn uw zonnepanelen vuil, dan heeft dat wel degelijk een impact op het rendement van uw zonnesysteem. Schone panelen renderen beter. Met name waar vuilplekken belemmeren dat het zonlicht bij de zonnecellen geraakt, creëert vuil zwakke plekken in de installatie. Het effect is te vergelijken met dat van schaduwval. Aangezien de energiestroom van een zonne-installatie principieel zo sterk is als de zwakste schakel, is het aanbevelenswaardig om schaduwplekken te vermijden. Ze kosten toch al snel 2 tot 3% rendement. Daarbij moet u geval per geval bekijken of het uitbesteden van een onderhoudsbeurt de moeite waard is.

Zonnepanelen Van Glas

Waarmee kunt u zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen schoonmaken doet u best met osmose water of puur water. Hieronder verstaat men water zonder toegevoegde bestanddelen, met name mineralen, kalt en zouten. Dit soort toevoegingen kunnen uw zonnepanelen immers beschadigen, of ze zijn slecht voor de beschermende coating. Regenwater is overigens perfect osmose water, het is een zacht en natuurlijk product.

Onderhoudstechniek

Om uw zonnepanelen schoon te maken met osmose water gebruikt u simpelweg een emmer of een tuinslang met zachte straal. U spoelt de zonnepanelen af, zoals een (wat gullere) regenbui dat zou doen. Blijft er daarna nog vuil achter, dan kunt u het proces herhalen om hardnekkig vuil vervolgens af te borstelen met een zachte borstel. Achteraf spoelt u dan nog even na, opnieuw met osmose water.

Gebruik nooit een hogedrukreiniger om zonnepanelen te reinigen, zelfs niet wanneer uitzonderlijk hardnekkig vuil u in de verleiding brengt. Onder hoge druk ontstaat het risico dat het water binnendringt in het zonnepaneel en tussen glas en zonnecellen terechtkomt. Dit kan leiden tot defecten.

Inspectie Zonnepanelen

Wanneer moet u zonnepanelen reinigen?

Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is meestal een lenteschoonmaak. Voor zonnepanelen is dat althans een goede stelregel. In de winter laat u eventuele sneeuwval of ijslagen best op natuurlijke wijze smelten en is het ook minder veilig om de zonne-installatie te reinigen. In de herfst stapelt zich doorgaans het meeste en grofste vuil op, bijvoorbeeld door het vallen van de bladeren. Zomermaanden zijn dan weer te zonnig en warm. Bovendien is poetsen hier ook een beetje als vijgen na pasen.

Met zijn gematigde temperaturen en ontluikend zonlicht is het einde van de winter / begin van de lente de ideale periode, te meer omdat de zonnigste dagen hier direct in het vooruitzicht liggen. U kunt uw zonne-installatie nu helpen om straks maximaal te renderen, wanneer de zomerpieken aantreden. Dat doet u vervolgens best door vroeg in de ochtend of avond te werken. Het water zal dan minder snel opdrogen, wat uw klus heel wat eenvoudiger maakt. Bovendien is het schoonmaken van zonnepanelen bij sterk zonlicht sowieso geen goed idee.

Hoe vaak moet u zonnepanelen schoonmaken?

Dat hangt af van een aantal factoren. Zo is het bijvoorbeeld geweten dat zonnepanelen in contexten met meer vervuiling (bijvoorbeeld bij snelwegen) meer onderhoudsbeurten nodig hebben dan zonnepanelen in contexten met normale vervuiling.

Daarnaast spelen ook de weersomstandigheden zelf een rol. Seizoenen kunnen strenger of zachter zijn. Na een gure herfst en een strenge winter zal er meer onderhoudswerk zijn dan na een zacht najaar. Lange periodes van droogte en zon houden het schoner dan lange periodes van regen en wind.

 

Zon Zonnepanelen
Beste Zonnepanelen

Een derde factor is de oriëntatie van de zonnepanelen. Noordelijke zonnepanelen hebben het hier het zwaarst en kunnen al snel 4 keer per jaar een schoonmaakbeurt vragen. Zuidelijke zonnepanelen zijn het minst veeleisend. In de beste gevallen moeten zij zelfs slecht om de 3 jaar schoongemaakt worden. Desalniettemin raden wij bij Zongeschikt ook voor deze zuidelijke panelen een jaarlijkse schoonmaakbeurt aan. Alles kan altijd beter en in de piekmaanden van uw zonnesysteem wilt u niets missen.

De gouden 5

We zetten ze hier, tot slot, graag nog even op een rij: de 5 gouden regels wanneer u zonnepanelen schoonmaakt:

  1. Gebruik osmose water;
  2. Gebruik indien nodig een zachte borstel;
  3. Werk nooit in de volle zon;
  4. Gebruik nooit een hogedrukreiniger;
  5. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen.
..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......