U dak is geschikt voor zonnepanelen!

Iedereen Zongeschikt!
Waarom u zich niet moet afvragen of uw dak geschikt is voor zonnepanelen

Overweegt u te investeren in een zonnesysteem, dan is een van de eerste vragen die u zich stelt of u wel in de mogelijkheid bent om uw zonnepanelen een plaats te geven. Aangezien dat best op uw dak gebeurt, is de vraag eigenlijk: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Gelukkig kunnen wij u hierover meteen geruststellen: uw dak is geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen — zeker wanneer u een beroep doet op onze installateurs. Bij Zongeschikt geloven we immers sterk in de toekomst van zonne-energie en vinden we principieel dat zonnepanelen op alle daken moeten kunnen worden geplaatst. We stemmen onze werking hier helemaal op af en maken van elk zonnesysteem maatwerk.

Dus ja: ook op uw dak passen zonnepanelen. Sterker nog: de kwestie is niet hoe uw dak zich aanpast aan uw zonne-installatie. De kwestie is hoe uw zonne-installatie zich aanpast aan uw dak. Hoe dat precies zit en welke factoren de installatie van uw zonnesysteem vormgeven, leest u in deze blog.

Zonnepanelen Nederland
plat dak zonnepanelen

Hellingsgraad

Wat uw daktype ook mag zijn, cruciaal voor de plaatsing van zonnepanelen is de hellingsgraad van de constructie. Dat is waar elke installateur meteen naar op zoek gaat wanneer hij voor het eerst bij u ter plaatse komt. Die ideale hellingsgraad verschilt namelijk en is afhankelijk, precies, van het daktype. Zo hebben zonnepanelen op een hellende dak bijvoorbeeld liefst een helling tussen 30 en 35 graden, terwijl men op een plat dak (d.i. een dak met een hellingsgraad van minder dan 5 graden) best een helling van 36 graden creëert.

Indien nodig kunnen installateurs lichtjes afwijken van het ideaal. Zo kan gemiddeld gezegd worden dat een hellingsgraad tussen 15 en 55 graden kan renderen. Is het dak steiler dan 65 graden, dan wordt het moeilijker en dringen minder gestandaardiseerde oplossingen zich op.

Waarom die helling zo belangrijk is voor het rendement van uw zonnepanelen heeft overigens alles te maken met de inval van het zonlicht. Voor een maximaal jaarlijks rendement is het meer bepaald cruciaal dat het zwakste zonlicht, het winterzonlicht, optimaal invalt. Dit betekent dat de winterse middagzon — de “sterkste” winterzon — loodrecht op het paneel moet vallen, in een hoek van 90 graden. De hellingsgraad van het zonnepaneel moet daarom optimaal afgestemd worden op de (lagere) positie van de winterzon aan de horizon. Zo komt het bijvoorbeeld ook dat de ideale hellingsgraad van een zonnepaneel verschilt al naargelang zijn oriëntatie. Zuidelijke, oostelijke of westelijke panelen vangen het zonlicht onder andere hoeken.

Zon Zonnepanelen
Zonne-Energie Installaties

Dakbedekking

Er zijn niet alleen verschillende dakhellingen, maar ook verschillende dakbezettingen. Van traditionele dakpannen en leistenen, over modernere bitumen en EPDM, tot zeldzamere rieten daken, maar ook golfplaten en zink, staal en zelfs glas. Hoewel veel installateurs een voorbehoud zullen maken bij zogenaamd “zwakkere” materialen zoals riet of glas, hebben we dit vooroordeel niet bij Zongeschikt. De ondergrond is namelijk niet echt van tel, belangrijker is de staat van het dak. Dat moet stevig zijn en vrij van gebreken. Op een dak in goede staat, is alles mogelijk. Is uw dak niet in goede staat, dan is het aanbevelingswaardig om de gebreken eerst aan te pakken, vooraleer u zonnepanelen laat plaatsen.

Oriëntatie en schaduw

De productiviteit van uw zonnesysteem valt of staat met de efficiëntie waarmee uw zonnepanelen zonlicht weten te vangen. Daarom zijn zuidelijk georiënteerde zonnepanelen altijd het productiefst: ze vangen het meeste en sterkste zonlicht. Alternatieve oriëntaties kunnen deze productiviteit enkel evenaren wanneer de installatie proportioneel wordt uitgebreid. In die optiek zijn noordelijke oriëntaties af te raden en ook schaduwinval moet zoveel als mogelijk vermeden worden. Zonnecellen in de schaduw produceren geen energie en, hoewel er manieren zijn om dit probleem te omzeilen, is de stroom van een zonnesysteem principieel zo sterk als de zwakste schakel.

Bruikbare oppervlakte

Een gemiddeld zonnepaneel meet 1,65 vierkante meter (1,65 x 1 meter). Deelt u het dakoppervlak door dit getal, dan weet u ruwweg hoeveel panelen uw dak aankan. De grootste spelbrekers zijn hier pijpen, schoorstenen, dakramen of andere obstakels. Installateurs zullen hier dan ook altijd rekening mee houden en de beschikbare ruimte vooraf in detail berekenen. Een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks echter ongeveer 3500 kWh stroom gegenereerd door ongeveer 14 zonnepanelen op een dakoppervlak tussen 22 en 25 vierkante meter.

Bij Zongeschikt raden we sterk aan om uw zonne-installatie een minimale grootte van 10 panelen te geven. In zeldzame gevallen kunnen ook kleinere installaties een interessant rendement halen; terwijl het doorgaans af te raden valt om, relatief aan uw persoonlijk verbruik, te grote installaties te plaatsen.

Zonne-Installatie Minimale Grootte

Alle daken Zongeschikt

Daken verschillen. Er zijn schuine daken en platte daken, zadeldaken en parabool daken, mansardedaken, lessenaarsdaken of zaagtanddaken (shed), vlinderdaken of daken met dagkant, schilddaken of wolfsdaken… Op al deze daken hebben wij al zonnepanelen aangebracht en we moeten het dak nog tegenkomen waarop we dat niet kunnen. Sterker nog: in de loop der jaren zijn we gespecialiseerd geraakt in uitdagende daken. De sleutel tot onze aanpak is maatwerk. Vakkundig maatwerk maakt elk dak geschikt voor zonnepanelen en maakt elke zonne-installatie efficiënt.

De vraag is dus eigenlijk niet zozeer of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Eerder telt hoe wij uw zonnepanelen geschikt maken voor uw dak. Of het nu gaat om dakkapellen of terrasdaken, gevels of carports, uitbouwen of veranda’s: onze gedetailleerde schouwing op locatie brengt altijd oplossingen. Bent u benieuwd wat de Zongeschikte oplossing is voor uw dak? Vraag dan hier uw schouwing aan. U geniet ter plaatse van het beste professioneel advies en ontvangt achteraf een gedetailleerde offerte, inclusief persoonlijk rendementsplan. Geheel gratis. Geheel vrijblijvend.

..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......