Kopen of huren van zonnepanelen?

Waarom zonnepanelen kopen altijd beter is dan zonnepanelen huren; wat is voordeliger?

De laatste tijd ziet u ze steeds vaker, de verhuurders van zonnepanelen. Wat begon bij een beperkt aantal energieleveranciers, vindt ondertussen ook uitbreiding bij producenten en andere ondernemers. Bij hen kunt u zonnepanelen huren tegen een maandelijkse huurprijs. Na een vaste huurtermijn, doorgaans 10 jaar, kunt u de panelen eventueel ook overnemen, als het ware tweedehands. Klinkt aantrekkelijk, dacht Consumentenbond, en ze startten een onderzoek naar hoe voordelig het huren van zonnepanelen nu eigenlijk is. Het resultaat vatten we hieronder voor u samen, aangevuld met onze eigen bedenkingen. Dit is de zin en onzin van zonnepanelen huren.

Zonnepanelen Kopen

Uw Zongeschikt zonnesysteem

Als u het ons vraagt, kunt u dus best 2 maal nadenken vooraleer u zonnepanelen huurt. Enkel in uiterst specifieke situaties kan het rendabel zijn — of toch rendabel genoeg. Lenen en, vooral, kopen blijft echter altijd beter.

Wilt u graag weten hoe voordelig zonnepanelen kopen voor u is? Vraag dan gerust een Zongeschikte schouwing aan. Wij komen gratis en vrijblijvend ter plaatse en leveren professioneel advies. Achteraf ontvangt u een gedetailleerde offerte, inclusief persoonlijk rendementsplan. Zo vergelijkt u alvast nooit appels met peren.

Waarom zonnepanelen huren?

Duurzamere en voordeligere energie, daar kan niemand iets tegen hebben. Bent u geïnteresseerd in een zonne-installatie, dan wil de begininvestering echter nog wel eens roet in het eten gooien. Ook kunnen de motivaties voor het plaatsen van het zonnesysteem of de doelen van zo’n onderneming verschillen. Het is in die gevallen dat zonnepanelen huren een te overwegen alternatief wordt voor zonnepanelen kopen.

Want laat ons maar meteen duidelijk zijn: op termijn is zonnepanelen kopen altijd voordeliger, zelfs wanneer u uw startkapitaal moet lenen. Wat dat betreft, kunt u het rustig vergelijken met het huren of kopen van een huis. Huurgeld verdwijnt, koopgeld brengt op.

Zonnepanelen Van Glas
Prijs Zonnepanelen

Hoe werkt het huren van zonnepanelen?

Zonnepanelen huurt u van een van de hierboven vermelde partijen, hetzij een energieleverancier, hetzij een onderneming. In plaats van ineens een volledige aankoopprijs te betalen, betaalt u maandelijks huurgeld. Dit doet u voor een vaste huurtermijn van doorgaans 10 jaar. Daarna krijgt u meestal de mogelijkheid om het systeem vooralsnog (tweedehands) te kopen.

Want laat ons maar meteen duidelijk zijn: op termijn is zonnepanelen kopen altijd voordeliger, zelfs wanneer u uw startkapitaal moet lenen. Wat dat betreft, kunt u het rustig vergelijken met het huren of kopen van een huis. Huurgeld verdwijnt, koopgeld brengt op.

Voordelen van zonnepanelen huren

De stroom die uw gehuurd zonnesysteem ondertussen opwekt, wordt alvast verrekend in de energiefactuur. Aangezien die energetische lusten normaal gezien hoger liggen dan de huurlasten kunt u ook als huurder van zonnepanelen genieten van een kostenbesparing op uw energiefactuur. Er is dus wel degelijk een positief effect op uw maandlasten en daarvoor hoeft u niet ineens een grotere som geld op tafel te leggen.

Een ander voordeel van een gehuurd zonnesysteem is dat u niet zelf opdraait voor eventuele problemen of defecten. Garantieregelingen en herstellingen zijn volledig ten laste van de verhuurder. Die moet ervoor zorgen dat uw zonne-installatie te allen tijde werkt. Zeker wanneer u een langer lopend huurcontract weet af te sluiten, kunt u zo wel eens langer gegarandeerd blijven van goed werkende zonnepanelen dan bij een eigen aankoop.

Optimaal Rendement Zonnepanelen

Ten derde kan huren zijn voordelen hebben wanneer u opereert als lid van een woningcorporatie. De huurgelden worden dan gedeeld onder mede-eigenaars en de regelingen met betrekking tot opzegging, verhuis of tweedehands overkopen worden zo vaak wat gunstiger.

Theorie en praktijk

Dat is de theorie, hoe zit het in de praktijk? Consumentenbond zocht het uit en vond goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat een huurovereenkomst voor zonnepanelen meestel kort en duidelijk is. Het slechte nieuws is dat er vaak ongunstige voorwaarden verschijnen. Bovendien liggen de maandelijkse kosten hoger dan verwacht. Opvallend is daarbij niet zozeer dat ze minder gunstig zijn dan bij een aankoop van zonnepanelen — dat ligt nog in de lijn der verwachtingen. Ze zijn echter ook hoger dan bij een (groene) leenkoop, waarbij u uw zonnepanelen dus aankoopt met geleend geld. Zeker wanneer uw gemeente groene leningen ondersteunt, kan lenen snel heel wat voordeliger worden dan huren. Het wil maandelijks zelfs wel eens meer dan de helft goedkoper zijn. Let wel, de nadeligere huurvoorwaarden zijn niet bij elke verhuurder terug te vinden — eerlijk is eerlijk. Als huurder komt het er dus op aan om goed huiswerk te maken.

Geïntegreerde Zonnepanelen Investering

Gaat het toch verkeerd, dan is bijvoorbeeld een vroegtijdige opzegging van de huurovereenkomst duur of betaalt u hoge kosten voor demontage van een zonnesysteem dat u maandelijks kunt opzeggen. Zelfs bij nulinflatie durven verhuurders voorts wel eens hun huurprijzen “indexeren” of rentestijgingen doorrekenen. Veranderen de belasting- of wetsregels, dan behouden veel aanbieders ook het recht voor om het huurcontract eenzijdig te wijzigen. Et cetera.

Daarbij komt dan nog dat u als huurder afhankelijker bent van het dagdagelijks rendement van uw zonne-installatie. Dat speelt namelijk elke maand opnieuw een rol. In de maanden waarin uw zonnepanelen minder opbrengen, stijgen uw huurlasten. Het kan zelfs gebeuren dat uw zonnesysteem dan te weinig stroom levert om uw huurkosten te dekken.

Waarom zonnepanelen kopen altijd voordeliger is

Dat is meteen ook een voorname reden waarom zonnepanelen kopen altijd voordeliger is. U kunt de krachten van uw zonnesysteem dan pas echt volledig benutten en geniet vanaf dag 1 van de volledige opbrengsten, die volledig worden ingezet om uw energiefactuur te drukken. Zo begint u ook meteen met het terugverdienen van uw investering, zonder de haperingen van een huurlast. Hoe hoogwaardiger uw investering, hoe hoger uw rendement zo wordt. Zonnesystemen met een hoge product- en rendementsgarantie verhogen immers de zogeheten winstjaren: de jaren waarin uw zonne-installatie nog steeds rendeert, nadat uw investering al werd terugverdiend. Reken daarbij de historisch lage rentes en u weet dat uw geld in zonnepanelen sowieso meer zal opleveren dan op de spaarrekening — laat staan in huurgelden.

Zonnepanelen Op Pvc Dak
..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......