Hoe u de btw op uw zonnepanelen kunt terugvorderen

Hoe zit dat nu precies met zonnepanelen en btw? Dit artikel zal deze vraag beantwoorden. We leggen uit welke voordelen u precies kunt genieten als particulier investeerder in zonnepanelen; hoe u ze kunt activeren; en hoe wij ervoor zorgen dat u daar geen punthoofd van krijgt. Dit is hoe u de btw op uw Zongeschikt zonnesysteem kunt terugvorderen bij de fiscus.

Wat is het?

Als particulier kunt u de btw op de aankoop en installatie van uw eerste zonnesysteem terugvorderen. Hiervoor moet u aan 4 basisvoorwaarden voldoen:

  • Uw naam moet op de factuur van de zonnepanelen staan;
  • Uw naam moet op het contract van de energieleverancier staan;
  • Uw naam moet op de factuur van de energieleverancier staan;
  • Uw aanvraag moet gebeuren binnen 6 maanden na het investeringsjaar.
Geïntegreerde Zonnepanelen Investering
Zongeschikt Formulier-Invullen-Icoon

Hoe werkt het?

De aanvraag voor btw-teruggave verloopt in 3 stappen:

  1. U verstuurt het formulier “Opgaaf zonnepaneelhouders”;
  2. U verstuurt uw rekeningnummer;
  3. U vult uw btw-aangifte in.

Na de eerste stap krijgt u relevante formulieren digitaal en fysiek toegezonden. Om ze in te vullen hebt u een aantal gegevens nodig, met name het vermogen van uw zonnesysteem (uitgedrukt in Wattpiek) en het type zonnepanelen dat u gebruikt (geïntegreerd of niet). Uw aankoopfactuur moet u niet meesturen maar wel bijhouden voor eventuele controle.

 

Gratis schouwing

Bent u benieuwd hoeveel rendement u kunt behalen dankzij uw Zongeschikt zonnesysteem met glas-op-glas zonnepanelen van Meyer Burger, Sonnenstromfabrik of Denim ? Vraag dan direct online uw eigen technische schouwing aan. Onze experts komen graag ter plaatse wanneer het u past. Ze maken een gedetailleerde audit van uw situatie en omgeving en leveren professioneel advies. 

Achteraf krijgt u een heldere offerte op maat van uw project, inclusief persoonlijk rendementsplan. Geheel gratis. Geheel vrijblijvend. 

Zonnepanelen Op Pvc Dak

Uitzonderingen

Kort gezegd dient deze btw-regeling enkel voor “pure” particulieren, die voor het eerst zonnepanelen zetten. Ondernemers regelen alles via hun normale btw-aangiftes. Wijzigt uw situatie nadat u al een terugvordering ontving, dan valt u eveneens in een ander systeem. Dat geldt ook wanneer u zonnepanelen aanschaft zonder btw te betalen, bijvoorbeeld als onderdeel van een gekochte woning.

Wilt u geen btw-teruggave, dan bent u overigens niet altijd verplicht om uw zonnepanelen aan te geven. Zolang de jaaromzet van uw zonnesysteem minder dan 1800 euro bedraagt, is het niet nodig. Dit noemt men de registratiedrempel. Als particulier zonder andere ondernemersactiviteiten valt u altijd onder de registratiedrempel wanneer uw zonnesysteem een vermogen van maximaal 10000 Wattpiek heeft.

Geïntegreerd of niet

Voor niet-geïntegreerde zonnepanelen kunt u alle btw terugvorderen. Werden uw zonnepanelen geïntegreerd in uw dakbedekking kunt u eenderde van het btw-bedrag terugvorderen. Voor de fiscus vervullen deze panelen immers ook nog andere taken dan louter energieopwekking. Hebt u een afwijkend type zonnepanelen, dan moet u de BelastingTelefoon contacteren.

Forfait of niet

Daarnaast moet u kiezen of u de btw zelf berekent of gebruikmaakt van het vooraf vastgestelde forfait. Dit forfait mag u niet wijzigen en is afhankelijk van het vermogen van uw zonnesysteem. Is uw installatie groter dan 10000 Wattpiek, dan moet u sowieso zelf gaan rekenen.

Teruggaafbeschikking

Is uw aangifte verwerkt, dan ontvangt u de teruggaafbeschikking. Hierin vindt u het bedrag dat u terugkrijgt. U kunt de beschikking aan aantal weken na de aangifte verwachten. Het geld staat op uw rekening binnen de 10 dagen na de datum van de beschikking.

Zonnepanelen Op Pvc Dak

Btw-nummer

Hebt u zonnepanelen, dan ziet de fiscus u automatisch als een mini-ondernemer. U levert energie. Daarom krijgt u binnen de bovenvermelde procedure een ondernemingsnummer toegewezen. Als ondernemer hoeft het terugvorderen van btw ook niet eenmalig te zijn, maar kunt u ook verdere investeringen in uw zonnesysteem ingeven in nieuwe aangiftes.

U kunt dan wel best kiezen om gebruik te maken van de Kleine OndernemingsRegeling (KOR). Als btw-ondernemer moet u anders immers aan periodieke aangiftes voldoen — en dat is best omslachtig. Kleine ondernemingen moeten meestal slechts eens per jaar btw aangeven.

Zonnepanelen Van Glas
Zonnepanelen Verzekering

Btw terugvorderen van een Zongeschikt zonnesysteem

Belastingformulieren invullen is niemands hobby. Bovendien is het belangrijk dat alle informatie correct wordt ingediend om optimaal te kunnen profiteren. Daarom kiezen wij ervoor om deze taken uit te besteden aan een specialist, Btw Centrale. Als klant van Zongeschikt bent u zo altijd zeker van correcte aangiftes, zonder dat u er zelf naar moet omkijken.

..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......