Zonnepanelen aansluiten, hoe werkt dat?

De groene stroom

Bij Zongeschikt geven we u graag een volledig beeld van wat er straks op uw dak gebeurt, wanneer u er een zonnesysteem laat installeren. Daarom leggen we u in dit artikel ook kort uit hoe uw zonnesysteem wordt aangesloten op de elektriciteitskast of PV-verdeler. Zijn de zonnepanelen het hart van uw zonnesysteem, dan is de bekabeling immers het aderstelsel waar het bloed doorpompt. Het is een technisch hoogstandje, waarbij verschillende hoogtechnologische elementen elkaar moeten vinden. De installateur combineert hiervoor gespecialiseerde expertise met de nodige ervaring. Zo verzekert hij niet alleen de optimale werking van uw zonne-installatie, maar ook maximale veiligheid. En vandaar ook dat alleen erkende zonne-installaties in aanmerking komen voor een volledige verzekeringsdekking.

Zonnepanelen voor op platte daken

Connectoren

Voor een volledig beeld van de werking van het zonnesysteem verwijzen we naar ons artikel over dit onderwerp. Hier is het vooral van belang om te weten dat energie in een zonnesysteem kan stromen door de verschillende zonnepanelen met elkaar te verbinden. De panelen worden daarvoor in serie geschakeld: we sluiten de plus- en min-kabels aan op zogenaamde Multi-Contact connectoren met een aansluiting van 4 mm diameter (MC4).

Vanuit het standpunt van de bekabeling is dat de basis van uw zonne-installatie. De connectoren zorgen ervoor dat de stroom gaande blijft in het circuit van de zonnepanelen. Er zijn 2 types MC4 connectoren. Het eerste type heeft inputs voor 2 mannelijke connectoren en een mannelijke output. Het tweede type heeft 2 vrouwelijke inputs en een vrouwelijke output. In onze installatie worden beide polen, positief en negatief, doorgaans voorzien van een mannelijke connector, terwijl de min-kabel ook een vrouwelijke connector krijgt. De manier van verbinden kan echter verschillen, bijvoorbeeld al naargelang de grootte van de installatie en het type kast (zie hieronder).

Maak uw aansluiting Zongeschikt

Eens de opgewekte energie in de meterkast geraakt, kunnen wij het zonnesysteem opstarten en in werking stellen. Op de bijhorende app configureren we dan ook meteen uw controlesysteem, zodat u te allen tijde het rendement van uw installatie kunt monitoren. Bent u geïnteresseerde in een zonnesysteem van Zongeschikt voor uw woning of bedrijf? Dan kunnen wij u als erkend installateur alle mogelijke voordelen en garanties bieden. Bovendien nemen we u ook haast alle administratieve rompslomp uit handen. Aarzel dus niet om onze technische schouwing aan te vragen. Onze experts komen graag ter plaatse voor een grondige inspectie van uw situatie en omgeving. U krijgt professioneel advies en een volledige offerte, inclusief persoonlijk rendementsplan — gratis en vrijblijvend.

Micro Omvormer Zonnepanelen

Omvormers

In ieder geval zijn het de MC4 connectoren die worden aangesloten op de omvormer. Die is nodig om de stroom als het ware “uit” de zonnepanelen te krijgen. De stroom gegenereerd door de zonnecellen is wat men noemt gelijkstroom (Direct Current, DC), terwijl uw huishoudtoestellen wisselstroom (Alternating Current, AC) nodig hebben. In de omvormer wordt de gelijkstroom van de zonnecellen omgezet naar wisselstroom. In die vorm kan de stroom meteen ook “buiten” het circuit van de panelen zijn weg vinden. De wisselspanning in kwestie is 230 volt — dezelfde spanning die ook op standaard stopcontacten staat.

Net als connectoren kunnen ook omvormers verschillende vormen aannemen. Bij Zongeschikt gebruiken we echter uitsluitend zogeheten micro-omvormers. Dit betekent dat we voor elk zonnepaneel een aparte omvormer gebruiken, op maat van wat het paneel doet.

AC-kabel

De omgevormde stroom wordt naar de meterkast geleid met een aparte AC-kabel. Hij wordt er aangesloten op een apart aardlekautomaat. Kort gezegd is dat een combinatie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar. Hij beschermt de elektrische installatie tegen te hoge lekstroom (d.i. stroom die aan de kabelisolaties ontsnapt), overstroom en kortsluiting (veroorzaakt door het zonnesysteem). De sterkte ervan wordt bepaald op basis van het vermogen van uw zonne-installatie.

Soms, bijvoorbeeld bij kleinere installaties met een vermogen tot 3500 WP, is het niet mogelijk om een AC-kabel naar de meterkast te leiden. In die gevallen gebruiken we een PV-verdeler of fotovoltaïsche (PhotoVoltaic) verdeler. Dat is een speciaal type meterkast, aangepast aan de verdeling van zonne-energie. Zo’n zonne-energie verdeelkast is eerder compact en heeft 8 tot 12 modules.

De installatie van een PV-verdeler vraagt een aantal bijzondere veiligheidsmaatregelen. De voornaamste is dat deze meterkast enkel mag worden aangesloten op een aparte stroomgroep. U kunt het vergelijken met de stroom voor uw elektrisch fornuis of wasmachine; of met een aparte stroomkabel die naar uw bijgebouwde garage loopt. Deze kabels functioneren op zich. Er maken geen andere verbruikers gebruik van hun stroom. Soortgelijk dient de PV-verdeler enkel an alleen voor de zonne-installatie.

Zongeschikt-DRAKA-YMvKas-kabel
..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......