Voordelen, nadelen en mogelijkheden van geïntegreerde zonnepanelen

U ziet ze steeds vaker in het straatbeeld verschijnen: zonnepanelen als dakbedekking gebruikt. U ziet ze verschijnen of net niet — want dat is ook vaak de bedoeling. Zoals de naam aangeeft, integreren geïntegreerde zonnepanelen zich immers naadloos in de omgeving — en dat ziet er wel zo strak uit. Bovendien zijn ze ook een prima investering, zeker wanneer u een nieuw dak plaatst of een bestaand dak (integraal) renoveert. In die gevallen zijn de zogenaamde BIPV zonnepanelen vaak een slimme en duurzame keuze.

Of niet? Zoals bij de meeste nieuwigheden gaat ook de introductie van geïntegreerde zonnepanelen namelijk vaak gepaard met verwarring over de mogelijkheden. In dit artikel willen we die verwarring opklaren. Hoe zit dat nu precies met zonnepanelen als dakbedekking? Hoe en wanneer kunt u een “indak” zonnesysteem plaatsen en wat zijn uiteindelijk de voor- en nadelen? Wij zetten uw zonnepannen in de rij. Dit is alles wat u moet weten over geïntegreerde zonnepanelen.

Zonnepanelen Dakpannen
Beste Zonnepanelen

Esthetiek en functionaliteit

Dat zorgt voor een moderne en strakke uitstraling. Daarom spreekt men dus ook wel eens van esthetische zonnepanelen. Bovendien slagen producenten er almaar beter in om de integratie naadloos te maken én om ze te koppelen aan nieuwe functionaliteiten. Zo kunt u lichtbruggen en (dak-)ramen bijvoorbeeld voorzien van transparante zonnepanelen gemaakt uit glas of kunststof. Ze zijn doorzichtig, doorschijnend of zelfs getint. Of u kunt afdaken, gordijngevels en blinders uit zonnepanelen maken. De mogelijkheden zijn ondertussen eigenlijk eindeloos geworden.

Wat zijn geïntegreerde zonnepanelen?

Onzichtbare zonnepanelen, esthetische zonnepanelen, zonnepannen, indak zonnesystemen, BIPV zonnepanelen… Aan namen heeft het geïntegreerde zonnepaneel alvast geen gebrek. Officieel zijn het Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV). Omdat die bouwintegratie meestal via het dak verloopt, spreekt men ook vaak van indaksystemen: zonnesystemen die geïntegreerd worden in het dak van een gebouw.

Die integratie kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de context en de wensen van de klant. Meestal, maar niet altijd, worden ze verwerkt in andere bouwmaterialen — meestel dakmaterialen — zoals glas, leien, metalen platen of dakpannen. Zo vormt de dakconstructie dan een mooi, sluitend geheel en worden de zonnepanelen als het ware onzichtbaar. Doorgaans is het zonnepaneel in kwestie daarbij goed voor zo’n 20 pannen of leien. Ze worden gemonteerd op dakgebinte of gevel.

 

Duurzame Energie Installatie

Geïntegreerde zonnepanelen van Zongeschikt

Kent u graag de beste constructie voor uw project? Contacteer ons voor een vrijblijvende schouwing met adviesgesprek. Wij komen snel ter plaatse om uw omgeving technisch te screenen en passende installaties te bespreken. Na ons professioneel advies ontvangt u niet alleen een heldere offerte, maar ook een persoonlijk rendementsplan. Zo weet u precies wat te verwachten van uw Zongeschikt zonnesysteem — geheel gratis en vrijblijvend.

Zonnepanelen Op Pvc Dak

Geïntegreerde zonnepanelen als investering

Esthetisch zit het zo wel goed met het gebruik van zonnepanelen als dakbedekking of gevelbekleding. Hoe zit het met de financiën? Welnu, die vallen in grote lijnen te vergelijken met de financiën van standaard opbouwpanelen. Wel moet u bij geïntegreerde panelen rekening houden met een iets grotere aanvangskost en een iets lager rendement.

De investering ligt in de eerste plaats hoger wanneer u uw panelen in een ander bouwmateriaal laat verwerken. Bovendien moeten ook de connectoren hieraan aangepast worden, waardoor de hoeveelheden wel eens groot willen worden.

Het rendement ligt wat lager omdat geïntegreerde panelen sneller warmer worden. Zonnecellen renderen optimaal aan een temperatuur van 25 graden Celsius. Worden ze warmer, dan krijgen ze het moeilijker. Terwijl opbouwpanelen op warmere dagen dan nog kunnen profiteren van natuurlijk windkoeling, is de ventilatie van geïntegreerde panelen minder optimaal. Hierdoor zullen ze de zonnecellen sneller en vaker een temperatuur boven 25° bereiken.

Daar staat wel weer tegenover dat de afwezigheid van een systeem voor opbouwmontage toelaat om meer panelen te plaatsen. Het lagere rendement van geïntegreerde panelen kan dus gecounterd worden door een grotere zonne-installatie.

Geïntegreerde zonnepanelen en btw

Aangezien het nog steeds gaat om een investering in groene stroom, steunt de overheid ook bij geïntegreerde panelen uw financiële inspanningen. Net zoals bij reguliere opbouwpanelen kunt u genieten van een aangepaste btw-regeling op aankoop en installatie. Meer bepaald kunt u tot eenderde van de betaalde btw terugvorderen bij de Belastingdienst, zowel op de aankoopfactuur als op de installatiefactuur. U moet dan wel nog rekening houden met een forfait, dat afgetrokken wordt van het totale btw-bedrag, voorafgaand aan de berekening van de terugbetaling. De grootte van het forfait hangt af van de grootte van uw totale investering. Wilt u graag de details kennen van uw persoonlijke situatie, contacteer ons dan gerust voor een rendementsplan op maat.

Geïntegreerde Zonnepanelen Investering
Geïntegreerde Zonnepanelen

Risico’s van geïntegreerde zonnepanelen

Ook qua veiligheid en (schade-)risico’s zijn geïntegreerde en opbouwpanelen te vergelijken. Een uitzondering is de brandveiligheid. De mindere ventilatie van geïntegreerde panelen zorgt voor een hoger brandrisico. De enige manier om dit uit te sluiten is de keuze voor glas-op-glas zonnepanelen. In tegenstelling tot glas-op-folie panelen kunnen die niet ontvlammen en zijn ze dus niet brandbaar. Bovendien geniet u hier van de hoogst mogelijke rendementsgarantie, waardoor u ineens ook het lagere rendement van geïntegreerde panelen kunt counteren met een langere levensduur. De betere kwaliteit en duurzaamheid zijn overigens de voornaamste redenen waarom wij bij Zongeschikt enkel werken met glas-glas zonnepanelen, ook in geïntegreerde constructies.

Geïntegreerde zonnepanelen monteren

Naast kwaliteit en duurzaamheid is een correcte installatie van groot belang om de mogelijke nadelen van geïntegreerde zonnepanelen het hoofd te bieden. Bij Zongeschikt maken we hiervoor gebruik van 2 uiterst betrouwbare systemen, al naargelang de situatie: Firestone EPDM en GSE onderconstructies.

Firestone EPDM is ideaal voor de renovatie van traditionele zadeldaken. We verwijderen eerst dakpannen, panlatten en tengels om vervolgens dwarsliggers voor een correcte waterafvoer te monteren. Op de dwarsliggers monteren we dakhaken, waar we de zonnepanelen kunnen inhaken. Dit zorgt voor een uiterst nauwe aansluiting tussen de panelen en de rest van het dak: de zonnepanelen vormen het dak. Het heeft als grote voordeel dat de dakconstructie volledig gedicht wordt, ook onder de panelen.

Duurzame Energieopwekking
Zonnepaneel Systemen

De GSE onderconstructie is wat men noemt een indaksysteem. Het is een speciale montagetechniek om zonnepanelen letterlijk in het dak te plaatsen. GSE wordt meestal gebruikt voor de installatie van photovoltaïsche panelen in nieuwbouwprojecten. Het kan echter net zo goed dienstdoen bij een dakrenovatie of wanneer u zonnepanelen wilt integreren in een bestaande dakconstructie. GSE kan immers kleinere en grotere installaties aan, op houten of metalen structuren. De montage gebeurt op latten, op de bestaande dakspanten of op zadeldaken met een hellingsgraad tussen 15 en 50 graden.

Met deze systemen kunnen wij bij Zongeschikt een oplossing bieden voor alle daktypes, inclusief platte daken, carports en dakkapellen.

..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......