Alles wat u moet weten over zonnepanelen onderhouden

Om met een gerust hart te investeren in uw eigen zonnesysteem kent u graag het totale plaatje van uw onderneming. Daar hoort ook het onderhoud van de zonnepanelen bij. In dit artikel bekijken we daarom wat zonnepanelen onderhouden precies inhoudt en hoeveel het kost. Daarnaast maakt u ook nog kennis met onze professionele onderhoudsservice. Dit is alles wat u moet weten over zonnepanelen onderhouden.

Inspectie Zonnepanelen

Weinig werk, weinig kosten

Goed nieuws brengen we graag: zonnepanelen vragen weinig onderhoud en als dusdanig blijven de onderhoudskosten ook beperkt. Na uw startinvestering is het dan ook de bedoeling dat uw zonnesysteem geld opbrengt in plaats van geld te kosten. Een minimaal onderhoud blijft echter wel noodzakelijk, precies om uw opbrengsten op een constant niveau te houden, ook op de langere termijn. Het blijft belangrijk voor een maximaal rendement van uw zonnesysteem.

Gratis schouwing

Bent u benieuwd hoeveel rendement u kunt behalen dankzij uw Zongeschikt zonnesysteem met glas-op-glas zonnepanelen van Meyer Burger, Sonnenstromfabrik of Denim ? Vraag dan direct online uw eigen technische schouwing aan. Onze experts komen graag ter plaatse wanneer het u past. Ze maken een gedetailleerde audit van uw situatie en omgeving en leveren professioneel advies. 

Achteraf krijgt u een heldere offerte op maat van uw project, inclusief persoonlijk rendementsplan. Geheel gratis. Geheel vrijblijvend. 

Technisch onderhoud

Wat houdt het onderhoud van zonnepanelen dan precies in? Niet zo heel veel, in tegenstelling tot wat u misschien vreest. Zo hebben de zonnepanelen in principe alvast geen technisch onderhoud nodig. De elektriciteit gaat gewoon zijn weg, de installatie doet gewoon zijn werk. Dat proces kunt u bovendien voltijds monitoren via het controlesysteem van uw installatie — een simpele app op uw computer of smartphone.

Deze zelfvoorzienigheid geldt ook voor misschien wel het vernuftigste onderdeel van uw zonnesysteem, de omvormer. Die springt zelf aan bij het eerste zonlicht en gaat automatisch uit eens de zonnepanelen geen stroom meer aanmaken. U moet er eigenlijk enkel op letten dat de omvormer goed geventileerd blijft.

Onderhoud Zonnepanelen

Verder geldt bij technische zaken eigenlijk vooral dat u dit soort onderhoud beter overlaat aan experts. U doet het beter niet zelf. Wel kunt u haperingen of defecten monitoren via uw controlesysteem. U kunt hier onder andere zien of de opbrengsten van uw zonnesysteem constant naar verwachting blijven. Merkt u hier plots een hapering, dan is het tijd om de leverancier te bellen, die zal komen controleren waar en of de zonne-installatie defect is. Meestal kunt u dit zelf ook zien aan het verklikkerlichtje van de omvormer. Is er een probleem met het het functioneren van een bepaald zonnepaneel, dan gaat dit lichtje branden.

Zonnepanelen schoonmaken

De schuine montage van zonnepanelen is niet alleen nuttig om de juiste invalshoek voor het zonlicht te creëren; het helpt ook bij het schoonhouden van de zonne-installatie. Regen kan het vuil zo namelijk eenvoudig wegspoelen. Om dit proces te verbeteren zijn de buitenpanelen voorzien van een coating die vuil verhardt, waardoor het vlotter afspoelt van de plaat.

Die beschermlaag werkt ook voor dierenuitwerpselen, in het bijzonder van vogels. Zij willen de zonnepanelen ook wel eens zien als de ideale bescherming voor hun vogelnest. Dat is op zich geen probleem en u kunt zo’n nest eenvoudig zelf verwijderen.

 

Beste Zonnepanelen

Los daarvan is er slechts een beperkt aantal contexten waarin zonnepanelen een wat regelmatiger, eigenhandig onderhoud vragen. Dit zijn de zwaar vervuilende omgevingen, bijvoorbeeld in de buurt van snelwegen, bossen of industrie. Hier kan de grotere hoeveelheid vuil zich opstapelen op het zonnepaneel, met name aan de randen. Deze vervuiling moet bijtijds verwijderd worden met lauw water uit een emmer of een tuinslang. Regenwater (of gedemineraliseerd water) is hiervoor ideaal. Gebruik nooit warm water, schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukreinigers. Zij kunnen de zonnepanelen en/of beschermende coating beschadigen.

Rendementsonderhoud

Zelf in de ‘zwaardere’ contexten is het onderhoud van zonnepanelen dus simpel. Daarom is het echter nog niet verwaarloosbaar. Ook in reguliere contexten is het immers slim uw zonnepanelen regelmatig schoon te maken. Zo verzekert u het rendement van uw systeem. Het gaat dan voornamelijk om het vuil waar de beschermende coating en het regenwater minder vat op hebben, bijvoorbeeld bladeren. Zij kunnen zonnecellen zonlicht ontnemen, waardoor ze simpelweg geen energie meer aanmaken. Aangezien de energiestroom van een zonnesysteem zo sterk is als de zwakste schakel, komt het er op aan zwakke punten in het systeem te vermijden.

Dat is wat dit soort periodiek onderhoud doet. De regelmatigheid waarmee het moet gebeuren hangt daarbij sterk af van uw situatie. Gemiddeld is 1 of 2 keer per jaar genoeg voor zonnepanelen opgesteld in een normaal vervuilende context, onder de juiste hoek. Krijgt u graag nog wat meer informatie over hoe u deze schoonmaakbeurt aanpakt? Lees dan hier ons artikel over zonnepanelen schoonmaken.

Optimaal Rendement Zonnepanelen
Zonnepanelen Van Glas

Zongeschikt onderhoud van zonnepanelen

Ziet u op tegen de jaarlijkse onderhoudsbeurt, dan kan Zongeschikt u overigens helpen. Onze service stopt namelijk niet bij een correcte installatie van uw zonnesysteem. Desgewenst kunt u ons ook inschakelen voor het onderhoud van uw zonnepanelen. Hiervoor kunt u bij ons een onderhoudscontract afsluiten. Wij onderhouden dan niet alleen uw zonnepanelen, maar controleren ook jaarlijks de omvormer en elektrische installaties. Tijdens die controle maken we de omvormer schoon en voeren we de nieuwste systeemupdate toe. Daarbij hoort een volledige inspectie van connectoren en kabelsysteem, inclusief noodzakelijk onderhoud. Zo blijft uw zonnesysteem gegarandeerd volledig en optimaal functioneren.

Aarzel dus nooit om ons te contacteren met uw vragen over zonnepanelen onderhoud en/of boek een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen uw graag verder.

..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......