Zonnepanelen op dakkapellen


Bij Zongeschikt maken we maatwerk voor elk dak, zelfs wanneer het gaat om dakkapellen. Dat is bijzonder, want de meeste installateurs wagen zich er niet aan. Hoe dat komt en waarom dakkapellen zo uitdagend zijn voor zonne-installateurs leest u hier. We bespreken achtereenvolgens de toestand van de Nederlandse dakkapel en hoe ons ballastvrij montagesysteem de problemen van deze context weet te counteren. Want ook op dakkapellen passen wel degelijk zonnepanelen — u moet alleen weten hoe.

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen voor uw dakkapel? Aarzel dan niet om uw gratis schouwing aan te vragen. Onze adviseurs komen graag ter plaatse wanneer het u past. Ze staan u bij met professioneel advies en leveren achteraf een gedetailleerde offerte met persoonlijk rendementsplan. Zo krijgt u meteen een volledig zicht op de reële kosten en baten van uw zonnesysteem — geheel vrijblijvend.


Als de meeste zonne-installateurs zich niet wagen aan de Nederlandse dakkapel, dan hebben ze daar eigenlijk goede redenen voor. Het gros van deze dakconstructies (99%) is niet berekend op het dragen van een zonne-installatie, laat staan op de extra ballast die nodig is om die installatie ter plaatse te houden. Is die berekening wel gebeurd, dan kan het bovendien nog altijd misgaan. Aanvankelijk zult u daar dan niets van merken, maar na verloop van tijd zal de houten balkconstructie alsnog vervormen — met alle kwalijke gevolgen van dien. De dakkapel zal doorzakken. Er ontstaan plassen op en lekken in het dak. De ramen gaan klemmen en het glas kan scheuren. Verdampen de plassen niet snel genoeg, dan ontstaat er bovendien mosvorming. Mossen kunnen de weekmakers en oliën in uw dakbedekking aantasten, waardoor die sneller uitdroogt en uiteindelijk sneller aan vervanging toe is.

Ondertussen maakt ook de favoriete dakbezetting van de Nederlandse dakkapel, betontegel, de dingen er niet eenvoudiger op. Die tegel zorgt immers zelf al voor een aardige belasting van de houten onderconstructie, die doorgaans eerder licht is. Op zijn zachtst gezegd is deze combinatie minder dan ideaal. Als we streng zijn, is ze onwenselijk.

Onbelast dak systeem

Gaat u zonnepanelen installeren op dakkapellen, dan moet u dus op zoek naar een zonne-installatie die zo weinig mogelijk gewicht toevoegt — en dat is niet evident. Op reguliere schuine daken rust het gewicht van profielen en zonnepanelen wel degelijk op de panlatten en/of het dakbeschot. Op platte daken is er dan weer extra ballast nodig om de onderconstructie op zijn plaats te houden. Daarvoor vult men ballastbakken met steen of grind. Afhankelijk van de grootte van de zonne-installatie kan het ballastgewicht hier oplopen tot ettelijke honderden kilo’s. Reguliere systemen bieden dus geen uitkomst voor de dakkapel.

Wel een uitkomst, biedt het zogenaamde ballastvrije systeem of het onbelast dak systeem. Zoals de naam aangeeft, is dat een zonne-installatie die geen gebruik maakt van ballast. Daarentegen maakt ze gebruik van duw- en trekkracht. Zo kunnen de zonnepanelen worden verankerd zonder grote gewichten op de houtconstructie te plaatsen. Kort gezegd combineert het ballastvrije systeem hiervoor beide voornoemde systemen. Enerzijds gebruikt het de onderconstructie van het platte dak om het dakbeschot te ontzien; anderzijds gebruikt het de verankeringen van schuine daken om ballast te vermijden. Zo maakt dit systeem het mogelijk om te werken op “lichtere” dakconstructies, zoals dakkapellen of de golfplaten op de garage.

Het gewicht van ballast

Een ballastvrij systeem is enkel mogelijk dankzij precies maatwerk. Om voor de hand liggende redenen moet het gewicht van de constructie hier maximaal gereduceerd worden. Dat mag echter niet ten koste gaan van de kracht die nodig is om de installatie onder alle omstandigheden ter plaatse te houden — en laat het nu net die kracht zijn die doorgaans gecreëerd wordt door de installatie gewicht te geven. Daarbij spelen bovendien tal van factoren, zoals hellingshoek en positie van de panelen, en hoogte en windzone van het dak. Hoe meer wind dak of zonne-installatie vangt, hoe meer gewicht er nodig is om alles stabiel te houden. Hoe verder we verhuizen naar de dakrand, hoe moeilijker het wordt om dat gewicht te geven, aangezien dakranden op zich al (veel) meer belasting opvangen dan de rest van het dak.

Al dat soort tegenspraken toont wat de dakkapel zo’n moeilijke puzzel maakt voor zonne-installateurs. Bijvoorbeeld: plaatst u zonnepanelen in een hoek van 10 graden op een dak van 6 meter hoog, dan heeft u een ballast nodig tussen 95 en 280 kilogram per vierkante meter (kg/m2). De plaatsing van 4 zonnepanelen levert dus een ballast op tussen 646 en 1904 kg/m2. Hoe valt zo’n gewicht te omzeilen?

Ballast zonder gewicht

Het antwoord is: niet. Het is onmogelijk om dit gewicht te negeren. Daarom moet het verplaatst worden, weg van het dak. Dat is wat het ballastvrije systeem doet. Het gebruikt daarvoor een aangepaste positionering en bevestigingsmethode. De zonnepanelen worden niet horizontaal maar verticaal geplaatst, in een zogenaamde portretopstelling. De onderconstructie wordt niet getemd met ballastbakken, maar met PV-ankers. Dit maakt de opstelling stukken lichter zonder kracht te verliezen.

Om te begrijpen hoe zoiets fysisch mogelijk is, keren we terug naar onze 4 zonnepanelen, die we nu dus in portretopstelling plaatsen. Het oppervlak dat op het dak rust, wordt zo ineens al heel wat kleiner. Bovendien weegt de ballast nu ook maar 2 kg per anker meer, terwijl zo’n anker nochtans wel een enorme duw- of trekkracht van 250 kg heeft. Zo kan de constructie een soortgelijke ballast bieden aan een veel lager gewicht. Onze 4 zonnepanelen hebben immers maar 8 PV-ankers nodig of een ballast van 8 x 2 kg = 16 kg, terwijl hun kracht wel 8 x 250 kg = 2000 kg is. Ondanks een gewichtsbesparing tussen 630 en 1888 kg/m2 bieden ze dus meer dan voldoende ballast voor de constructie.

PV-ankers en dakbedekking

In de ballastvrije zonne-installatie zijn het zo vooral de ankers die het werk doen. Hoe ze worden gemonteerd en gepositioneerd is daarom van het grootste belang. In de praktijk komt dat er vooral op neer dat de ankers perfect moeten worden afgestemd op het type dakbezetting. Elke bezetting heeft zijn eigen anker en montagemethode.

Zo worden op een bitumen dak enkel bitumen ankers uit roestvrij staal (rvs) gemonteerd. Ze worden op het bitumen gebrand en niet erin geschroefd of geboord. Op een EPDM dak, daarentegen, moeten de ankers wel in de dakkapel zelf worden geschroefd en afgedekt met een EPDM manchet. Zowel het EPDM als het EPDM manchet moeten we behandelen met EPDM primer. Hier wordt de stevigheid zo vooral gecreëerd door het “vulkaniseren” van anker en bezetting. Beide delen worden op elkaar gedrukt en gaan als het ware een geheel vormen. Ze kunnen nooit meer los komen te zitten.

Soortgelijk is de aanpak van ankers op pvc daken. Ook hier worden de ankers op het dakbeschot vastgeschroefd. Ook hier moeten we het bestaande pvc behandelen rondom het anker, dat we ook hier afdekken met een aangepast manchet. Vervolgens wordt het bestaande pvc en het nieuwe pvc manchet aan elkaar geföhnd met een digitale hitteföhn, tot een waterdicht geheel.

Wilt u zonnepanelen op uw dakkapel?

Kies dan voor een ballastvrij zonnesysteem op maat van uw kapel, kies Zongeschikt. Vraag hier uw gratis schouwing aan en wij contacteren u meteen voor een afspraak ter plaatse wanneer het u past. Ondertussen kunt u ter inspiratie deze video van een van onze ballastvrije montages bekijken. Zo krijgt u alvast een goed beeld van hoe zo’n constructie eruitziet.

..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......