Waarop u moet letten wanneer u zonnepanelen vergelijkt

Bij Zongeschikt begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om de investering in uw zonnesysteem goed te plaatsen. Het vergelijken van de verschillende types en soorten zonnepanelen is cruciaal om deze beslissing met vertrouwen te kunnen nemen. U wil waar voor uw geld en dat betekent dat u een maximaal rendement uit uw budget wil halen. In dit artikel helpen we u graag om deze belangrijke keuzes te maken. We gaan op zoek naar de zonnepanelen die het best bij uw situatie passen en reiken u de belangrijkste factoren aan waarop u moet letten wanneer u verschillende zonnesystemen met elkaar vergelijkt.

Zonnepanelen Van Glas
Glas op glas Zonnepanelen

Opbouw

Zoals u allicht weet, zijn zonnepanelen opgebouwd uit verschillende lagen. Kort gezegd bevestigt zo’n paneel de zonnecellen (waarin de zonne-energie wordt opgeslagen) tussen 2 beschermingsplaten. Op basis van deze beschermingsplaten zijn er 2 types zonnepanelen te onderscheiden: glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen.

Uw keuze voor een van beide samenstellingen bepaalt in grote mate het rendement van uw zonnesysteem. Daarbij zetten de glas-glas panelen de kwaliteitsstandaard. Deze panelen staan aan de wieg van het zonnepaneel en blijven tot op heden de beste en populairste keuze. Zoals de naam aangeeft, zijn de beschermingsplaten van deze panelen gemaakt uit glas, zowel vooraan als achteraan.

In vergelijking met glas-folie varianten is de productie van glas-glas panelen complexer. Daarom zijn ze duurder in aankoop. Glas-folie panelen zijn het goedkopere alternatief. De voornaamste reden hiervoor is dat de achterste beschermplaat hier niet uit glas, maar uit kunststof folie bestaat. Dat is goedkoper en maakt de zonnepanelen ook eenvoudiger te produceren.

Heeft u uw zonnesysteem graag Zongeschikt?

Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij nemen uw vragen ter harte en staan u bij met professioneel advies. Klaar voor een schouwing? Laat het ons weten. Wij komen gratis ter plaatse en leveren een offerte op maat, inclusief persoonlijk rendementsplan.

 

Duurzaamheid en rendement

Bij de keuze van uw zonnesysteem is de keuze tussen glas-op-glas of glas-op-folie cruciaal. Daarom is het belangrijk dat u zich niet blindstaart op de goedkopere aankoopprijs van de glas-folie varianten. Op termijn vallen deze panelen immers altijd duurder uit dan hun glazen tegenhangers, aangezien ze minder duurzaam zijn. Bovendien staan ze tussentijds ook nog eens bloot aan meer risico’s voor een verminderde werkzaamheid.

Zo verliezen glas-folie panelen eigenlijk tweemaal rendement: op korte en lange termijn. Hun opbouw heeft immers niet alleen een impact op de aanvankelijke kwaliteit van uw aankoop, maar ook op diens duurzaamheid. We zetten deze effecten graag even op een rij, omdat ze zo belangrijk zijn voor uw zonnepanelen vergelijking.

Zonnepaneel Systemen

Met betrekking tot de risico’s voor de duurzaamheid van uw aankoop moet dan eerst en vooral worden opgemerkt dat glas-folie zonnepanelen vatbaarder zijn voor brand, vocht en zogenaamde micro cracks. U kunt hierover meer lezen in ons artikel over de glas-glas zonnepanelen van Sonnenstromfabrik. Samengevat hebben de gevoeligheden te maken met het gebruik van kunststof in plaats van glas in de achterste beschermingslaag. Terwijl glas haast brandvrij is, is de folie ontvlambaar. De verschillende werkingen van glas en kunststof zorgen voor vochtgevoeligheid; terwijl het gebrek aan neutrale zone in de positionering van de zonnecellen sneller aanleiding geeft tot het ontstaan van micro cracks. Al deze risico’s hypothekeren een goede werking van uw zonnesysteem en dus het rendement op de korte termijn.

Glazen Zonnepanelen

Ze hypothekeren ook de duurzaamheid van uw installatie en dus het rendement op lange termijn. Uiteindelijk is dit de belangrijkste factor waarmee uw keuze moet rekening houden. Zelfs met een lagere aankoopprijs brengen glas-folie panelen veel minder op en jagen ze u sneller en meer op kosten (bijvoorbeeld aan verzekeringen of herstellingen). Zo geven de meeste glas-folie fabrikanten slechts 12 jaar garantie op hun producten, terwijl de beste glas-glas panelen — waaronder onze Sonnenstromfabrik panelen — 30 jaar aanbieden. Bovendien bieden glas-folie constructies vaak geen enkele rendementsgarantie aan, terwijl de Sonnenstromfabrik ook hier 30 jaar zekerheid geeft.

Met glas-glas panelen bent u dus meer dan dubbel zo lang zeker van uw product en krijgt u veel meer tijd om uw investering terug te verdienen en om te zetten in winst. Weet u hier graag het fijne van, vraag dan gerust een adviesgesprek aan. Wij voorzien u niet alleen van een offerte op maat, maar ook van een persoonlijk rendementsplan. Zo weet u precies wat u kunt verwachten.

Techniek

Eens u overtuigd bent van de kwaliteiten van glas-op-glas zonnepanelen kunt u dit paneeltype ook in de diepte gaan vergelijken. De uiteindelijke kwaliteit van een glas-glas paneel wordt vooral bepaald door de gebruikte productietechniek. Een van de belangrijkste factoren daarbij is de voorverwarming van het glas bij de verlijming van het paneel. Zoals gezegd worden de zonnecellen van glas-glas panelen tussen 2 glazen platen geplaatst. Voor een correcte verlijming van deze platen is de voorverwarming van het glas cruciaal. Het verbetert de hechting en houdt het paneel vochtvrij. Deze techniek is meteen ook de reden waarom we bij Zongeschikt steevast kiezen voor de glas-glas panelen van de Duitse Sonnenstromfabrik — al jaar en dag de toonaangevende producent op de markt.

Glas op glas zonnepanelen

Materiaal

Niet alleen de glassoort, maar ook de glasdikte speelt een rol. Nog specifieker is het vooral belangrijk dat voor- en achterplaat dezelfde dikte hebben. Dit bepaalt immers welke temperatuurverschillen het paneel kan verdragen. Een kwaliteitspaneel kan zo temperaturen tot 75 graden Celsius aan. Wordt het paneel echter opgebouwd uit verschillende glastypes, van verschillende fabrikanten en/of met verschillende diktes; dan is de werking van de glasplaten bij temperatuurschommelingen verschillend. Zo wordt de deur opengezet voor vocht. Het paneel komt nu immers onder spanning te staan, waardoor de lijmlaag kan scheuren en vocht kan binnendringen. Een vochtig paneel verliest rendement en is gevoelig voor defecten.

Glasdikte

Niet alleen de glassoort, maar ook de glasdikte speelt een rol. Nog specifieker is het vooral belangrijk dat voor- en achterplaat dezelfde dikte hebben. Dit bepaalt immers welke temperatuurverschillen het paneel kan verdragen. Een kwaliteitspaneel kan zo temperaturen tot 75 graden Celsius aan. Wordt het paneel echter opgebouwd uit verschillende glastypes, van verschillende fabrikanten en/of met verschillende diktes; dan is de werking van de glasplaten bij temperatuurschommelingen verschillend. Zo wordt de deur opengezet voor vocht. Het paneel komt nu immers onder spanning te staan, waardoor de lijmlaag kan scheuren en vocht kan binnendringen. Een vochtig paneel verliest rendement en is gevoelig voor defecten.

Zon Zonnepanelen

Junction box

Gaat u zonnepanelen vergelijken, dan moet u ook verder durven kijken dan het zonnepaneel op zich. Een belangrijke factor, die vaak over het hoofd gezien wordt, is met name de zogeheten junction box of kabelbox en de bijhorende bekabeling van uw zonnesysteem. Deze bekabeling kan op 2 manier correct naar de kabelbox worden geleid. Helaas beheersen sommige aanbieders geen van beide technieken of maken ze van de aansluiting een kostenbesparende post. Dit leidt tot zwakke plekken in uw zonnesysteem, zeker wanneer de foute techniek in kwestie openingen tussen de glasplaten creëert. De extra kosten en rendementsverliezen wegen dan al snel niet meer op tegen de snelle kostenbesparing.

Garanties

Tot slot vergelijkt u niet alleen de zonnepanelen en -systemen, maar ook hun garanties. Als duurzaamheid de sleutel is tot uw investeringsrendement, dan zijn garanties de sleutels tot die duurzaamheid. Precies daarom moet u opletten voor fabrikanten en aanbieders die niet de juiste garanties bieden. U houdt daarbij rekening met zowel productgaranties (bijvoorbeeld bij defecten) als rendementsgaranties (bij rendementsverlies).

Een gulden regel is alvast om — wat u ook doet — een fabrikant te kiezen die valt onder de EU-bepalingen. Bij niet-Europese panelen wordt het immers meteen heel wat moeilijker om garanties te claimen. Installateurs houden hun aansprakelijkheid vaak beperkt tot 2 jaar en, aangezien uw zonnesysteem liefst langer meegaat, komt u bij problemen dus al snel bij de fabrikant terecht. De EU-bepalingen geven u dan een minimum aan nachtrust. 

Toch zullen ook sommige EU-fabrikanten zich indekken tegen de vervelendste claims. Met name vochtschade blijft hier een pijnpunt. Als Zongeschikt kunnen we daarom moeilijk anders dan onze exclusieve keuze voor Sonnenstromfabrik nogmaals benadrukken. Met een verwaarloosbaar claimpercentage van 0,02% laat deze EU-fabrikant u nooit lang op garanties wachten. Stelt er zich toch een probleem, dan geniet u gedurende 30 jaar van uiterst gunstige garantievoorwaarden op product en rendement.

..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......