Glas op glas zonnepanelen

Onze keuze voor uw toekomst

Zonnepanelen koopt u niet zomaar. Het is een fikse investering, waar u graag 2 keer over nadenkt. Hieronder helpen we u alvast even op weg in uw zoektocht naar het juiste zonnepaneel en verklaren we kort onze exclusieve keuze voor glas-op-glas systemen. We leggen uit wat de verschillende types zonnepanelen zijn en waarom het glas-glas paneel de betere keuze is. Krijgt u graag nog wat meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u altijd terecht in onze kennisbank. Aarzel ook nooit om ons te contacteren met uw vragen. Wij delen onze expertise en ervaringen graag met u.
Glazen Zonnepanelen
Glas op glas zonnepanelen

Een veelvoorkomend misverstand is dat glas-folie panelen in deze opdeling de norm zouden zijn. Niets is echter minder waar. Hoewel ze tegenwoordig inderdaad het vaakst voorkomen, waren de eerste zonnepanelen wel degelijk glas-glas zonnepanelen. Dit type zet de kwaliteitsnorm. Pas in een later stadium is men op zoek gegaan naar een goedkoper alternatief om bij de glas-folie varianten uit te komen. Hier wordt de achterste beschermlaag niet uit glas, maar uit kunststof gemaakt. Die kunststoffolie is namelijk goedkoper en eenvoudiger te produceren.

Het paneel in zonnepaneel

 

Hoewel men zonnepanelen ook wel onderscheidt op basis van het type zonnecel (monokristallijn, polykristallijn of amorf) heeft deze keuze relatief weinig impact op de prestaties van uw zonnesysteem. Groter is de impact van de panelen op zich, de beschermlagen waartussen de zonnecellen worden ingesloten. Grof gezegd gebeurt dat tussen een voorste en een achterste beschermlaag. Op basis van deze lagen onderscheidt men vervolgens 2 types panelen. Ze kunnen met name gemaakt zijn uit glas of uit glas en kunststof. In het eerste geval spreekt men van glas-glas of glas-op-glas panelen; in het tweede van glas-folie of glas-op-folie panelen.

Glas op glas Zonnepanelen
Zonnepaneel Systemen

Het verschil tussen glas-glas en glas-folie

De lagere prijzen van kunststoffolie hebben er lang voor gezorgd dat glas-glas zonnepanelen wat op de achtergrond verdwenen. U kon ze lang niet meer bij elke aanbieder vinden. Sinds enige jaren is glas-glas echter weer aan een stevige opmars bezig. Daar zijn goede redenen voor die we hieronder graag kort toelichten. Ook bij Zongeschikt kiezen we immers resoluut voor glas-op-glas zonnepanelen. De minderwaardige glas-folie varianten bieden we simpelweg niet aan. Ze zijn ons inziens een schoolvoorbeeld van hoe goedkoop duurkoop wordt.

Om dat te begrijpen moet u soms wel verder durven kijken dan bepaalde marketeers het graag toelaten. Zo moet u bijvoorbeeld voorbij de fameuze (Bloomberg) Tier 1 classificatie, waarmee men u wel eens om de oren wil slaan wanneer u zonnepanelen vergelijkt. Die classificatie zegt echter niet zoveel over de kwaliteit van de panelen; maar meer over de perceptie van bepaalde panelen door bankiers (met het oog op de financiering van grotere bouwprojecten). Veel Tier 1 panelen zijn glas-folie panelen en hun kwaliteit is vaak inferieur. Hoe groter de productiehoeveelheden worden, hoe meer men de prijs wil drukken en hoe meer de kwaliteit lijdt.

Zonnepaneel Systeem
Zonnepanelen Van Glas

De voordelen van glas-glas zonnepanelen

Onze stelling is eenvoudig: glas-op-glas zonnepanelen zijn beter dan glas-op-folie panelen, altijd en overal. Kort gezegd komt dat omdat ze duurzamer zijn. Hierdoor vermijden ze nodeloze extra kosten; garanderen ze u dat u uw investering terugverdient; en geven ze u meer tijd om winsten te boeken.

De basic kwaliteitskenmerken zeggen, wat dat betreft, al heel wat. Terwijl glas-folie panelen ontvlambaar zijn, lopen glaspanelen geen enkel risico op brand. Terwijl glas-folie panelen snel degraderen, zijn glas-glas panelen veel beter bestand tegen alle mogelijke weersomstandigheden en bijhorende (micro-)schades. Terwijl kunststof folies niet te recyclen zijn, zijn glazen panelen dat wel. Bovendien is ook uw verzekeraar goed op de hoogte van deze kwaliteitsverschillen en zal u dus minder moeten betalen voor de opstalverzekering van een glas-glas installatie dan voor de verzekering van een glas-folie variant.

Het verschil tussen goed en beter

De keuze tussen glas-folie en glas-glas is zo eigenlijk eerder simpel. Moeilijker kan het worden wanneer u de verschillende glas-glas panelen naast elkaar wil leggen. Naar onze ervaring zijn er echter 4 belangrijke graadmeters voor de kwaliteit van een glas-glas zonnepaneel: glashardheid, glasdikte, de garantiebepalingen en de algemene voorwaarden.

Beginnen we bij het glas zelf dan is harder glas sterker glas. Die hardheid (uitgedrukt in Pascal) is vooral van belang bij extremere weersomstandigheden — die steeds vaker voorkomen en langer aanhouden onder invloed van de globale klimaatsverandering. Een goed voorbeeld is de hagelbui, een voorname schadepost voor zonne-installaties. Een hardheid tussen 5400 en 6000 Pascal helpt u hier bij inslagen tot 23 km/u, maar panelen van 8100 Pascal kunnen snelheden tot 87 km/u aan. Een relatief beperkte meerkost kan zo op termijn veel opleveren.

Installatie Zonnepanelen
Sonnenstorom Fabrik

De glasdikte is ondertussen vooral van belang voor een gelijkmatige werking van de panelen bij temperatuurschommelingen, en vooral wanneer de temperaturen stijgen. Panelen met een gelijke dikte werken gelijkmatig. Hierdoor wordt de kans op vochtschade haast tot nul herleidt.

Lees hier wat Ohra over Glas op Glas zonnepanelen schrijft

Naast de kwaliteiten van het glas zelf spelen ook de kwaliteiten van de aanbieder een rol. Zo kunt u garanties sowieso beter claimen bij een Europese fabrikant met EU-garantiebepalingen; en loont het onder andere de moeite om na te gaan of u naast productgarantie ook rendementsgarantie krijgt.

Meer winstjaren

Want rendement, dat is uiteindelijk wat u zoekt wanneer u investeert in zonnepanelen. Wij noemen dit de “winstjaren” van uw installatie: de jaren die uw installatie nog meegaat nadat u uw investering hebt terugverdiend. Het grote aantal winstjaren is meteen ook de voornaamste reden waarom Zongeschikt uitsluitend glas-glas zonnepanelen aanbiedt. Hun aanzienlijk hogere levensduur geeft u een hogere opbrengstgarantie.

Dit kunt u overigens haast letterlijk terugvinden in de garantievoorwaarden van beide varianten. Terwijl glas-folie fabrikanten doorgaans 12 jaar productgarantie geven, geven de beste glas-glas fabrikanten 30 jaar. Rendementsgarantie blijven bij glas-folie panelen achterwege, terwijl ze bij glas-glas panelen gewoon gelijklopen met de productgarantie. Ondertussen leveren glas-glas panelen 22 winstjaren op, terwijl glas-folie panelen er gemiddeld amper 6 scoren. De terugverdientijd verschilt daarbij slechts 2 jaar: 6 jaar voor glas-folie en 8 jaar voor glas-glas. De effecten van de lagere aankooprijs van glas-folie panelen worden zo al snel verwaarloosbaar.

Zonnepanelen

Overtuigd van de kracht van glas-glas zonnepanelen?

Contacteer ons gerust met uw verdere vragen of boek  een gratis schouwing van uw project. Wij leveren vrijblijvend, professioneel advies en een volledige, transparante offerte op maat, inclusief persoonlijk rendementsplan. Zo weet u altijd waaraan u begint wanneer u kiest voor een Zongeschikt zonnesysteem.

Ja ik wil mijn rendement weten

..... ..... .....
..... ..... .....
...... ......